Zarządzanie talentami w firmach rodzinnych - Klimek, Jan (Horyzonty Wychowania, 2018)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest prezentacja k oncepcji zarządzania talentami oraz ocena jejprzydatności w zarządzaniu firmami rodzinnymi.PROBLEM I METODY BADAWCZE: Artykuł stanowi próbę poszukiwania odpowiedzi na pytanie,czy z punktu  widzenia menedżera/właściciela firmy rodzinnej zarządzanie talentami stanowi istotnyobszar decyzji menedżerskich. Wykorzystano w  nim metodę analizy piśmiennictwa oraz doniesieńnaukowych dotyczących badań firm rodzinnych.PROCES WYWODU: Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej zaprezentowano rozważanianatury teoret ycznej, w ramach których zdefiniowano istotę zarządzania talentami oraz zidentyfikowanokorzyści płynące z wdrożenia koncepcji zarządzania talentami. W drugiej części przybliżonowyniki bada ń, które stanowią uzasadnienie potrzeby wdrożenia profesjonalnego podejścia do zarządzaniatalentami w firmach rodzinnych.WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Zarządzanie talentami kojarzone jest z praktyką zarządzania zasobami ludzkim i w korporacjach międzynarodowych. Wdrożenie tej koncepcji stanowi potencjalneźródło korzyści dla firmy. Są to m.in. wzrost skuteczności i efektywności w działalności operacyjnej,wzrost rozpoznawalności na rynku pracy, zdolność do rozwoju kluczowych kompetencji. W warunkachrosnących kosztów pracy oraz nasilonej rywalizacji o pracownika zarządzanie talentami uznajesię za konieczność. Zważywszy na ograniczone zasoby kapitałowe i ludzkie, jakimi dysponują firmyrodzinne, koncepcja zarządzania talentami nabiera w tym przypadku szczególnego znaczenia.WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Zarządzanie talentami należy traktować jako niezbędnyelement zarządzania firmą rodzinną. Umiejętne wykorzystanie talentów sprzyja kształtowaniupotencjału innowacyjności biznesu rodzinnego oraz budowaniu przewagi jakościowej nad rywalam i rynkowymi. Warunkuje zatem funkcjonowanie firmy rodzinnej na rynkach zdominowanychprzez firmy międzynarodowe.