Piecza zastępcza w pandemii w percepcji osób zaangażowanych w jej sprawowanie - Gajewska, Grażyna Genowefa (Horyzonty Wychowania, 2021)
CEL NAUKOWY: Celem wypowiedzi będzie ukazanie pieczy zastępczej (rodzinnej i instytucjonalnej)w pandemii w percepcji osób zaangażowanych w jej sprawowanie. Podstawą będą wstępne,częściowe wyniki autorskich badań sondażowych przeprowadzonych od października do listopada2020 r. podczas wprowadzanych powtórnie obostrzeń wynikających z walki z pandemią COVID-19.PROBLEM I METODY BADAWCZE: Sformułowano następujący główny problem badawczy: Jakpostrzegają zmiany w sprawowaniu pieczy zastępczej w pandemii osoby bezpośrednio lub pośredniozaangażowane w jej realizację oraz jak je oceniają? Posłużono się metodą analizy literatury przedmiotu, w badaniu empirycznym metodą sondażu diagnostycznego.PROCES WYWODU: Realizacja celu jest ujęta w procesie wywodu, na który składa się: wprowadzeniew zagadnienie, metodologia badań własnych oraz przedstawienie wybranych wynikówbadań własnych ukazujących funkcjonowanie pieczy zastępczej w pandemii w percepcji różnychgrup zaangażowanych w jej sprawowanie.WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Większość, tj. 70% ankietowanych osób zaangażowanychw sprawowanie pieczy zastępczej spostrzegało zmiany w jej realizacji podczas pandemii. Badaniz różnych grup wskazali odmienne zmiany. Ich ocena częściej była negatywna niż pozytywna.Wskazano na wiele trudnych zadań i sytuacji. Mimo to dostrzeżono sukcesy w ich wykonywaniu.WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Należy eksplorować podjęty temat i zaplanowaćdalsze badania naukowe. Istnieje również potrzeba uwrażliwiania społeczeństwa, w tym szczególnieprofesjonalistów i kandydatów na nich, tj. studentów różnych kierunków studiów na wskazanew tekście kwestie na podstawie obiektywizmu naukowego. W czasach pandemii ważne jestwskazywanie dużej roli osób rozumiejących i wspierających rozwój oraz doskonalenie pieczy zastępczej. Osoby zaangażowane w jej sprawowanie wymagają zwiększonej i systemowej pomocy.