Kształtowanie postaw przedsiębiorczych studentek w kontekście konfliktu roli rodzicielskiej i zawodowej - Rembiasz, Małgorzata; Siemieniak, Paulina (Horyzonty Wychowania, 2019)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest scharakteryzowanie w oparciu o studium literatury przedmiotu oraz badania empiryczne związku pomiędzy podejmowaniem aktywności zawodowej i roli macierzyńskiej w kontekście kształtowania postaw przedsiębiorczych studentek.PROBLEM I METODY BADAWCZE:  Podjęto próbę określenia relacji pomiędzy prowadzeniem własnego przedsiębiorstwa a zakładaniem rodziny oraz sposobów radzenia sobie z konfliktem roli rodzicielskiej i zawodowej na tle uwarunkowań  ekonomicznych, społecznych i kulturowych. Badania  empiryczne przeprowadzono metodą ilościową w postaci wywiadu audytoryjnego przeprowadzonego wśród studentów kierunków związanych z zarządzaniem na dwóch niepublicznych poznańskich uczelniach.PROCES WYWODU: Pomimo, że zagadnienie przedsiębiorczości kobiet nie w światowej literaturze przedmiotu nowe, ciągle jeszcze brakuje polskich opracowań na ten temat. Autorki artykułu odnoszą się do przekonania, że kobiety ograniczają pracę zawodową głównie w wyniku uwarunkowań społeczno-kulturowych, czyli ze względu na uwewnętrznione przeświadczenie odnośnie priorytetowych i właściwych dla kobiet rodzajów aktywności. Na bazie rozważań teoretycznych zbadano przekonania studentów – potencjalnych przedsiębiorców w zakresie planów zawodowych i rodzinnych oraz oceny możliwości prowadzenia przez kobiety własnej firmy jako szansy na redukcję tego konfliktu praca-rodzina..WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Zgodnie z badaniami empirycznymi studentki wykazywały mniejszą aktywność przedsiębiorczą i rzadziej planowały założenie własnej firmy na rzecz objęcia stanowiska kierowniczego w cudzej firmie. Kobiety częściej niż mężczyźni uzależniają  podjęcie roli rodzicielskiej od osiągniętej pozycji zawodowej. Ponadto większość respondentów uznała, że kobiety doświadczają większego niż mężczyźni konfliktu między pełnieniem roli zawodowej i rodzicielskiej. Szansą na jego rozwiązanie jest prowadzanie własnej działalności gospodarczej. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Wyniki badań mogą przyczynić się do określenia kierunków polityki społecznej, propagującej łączenie rozwoju zawodowego z podejmowaniem funkcji rodzicielskich. W podjętych rozważaniach wskazuje się, że przedsiębiorczość jest formą, która ułatwiając elastyczne łączenie ról społecznych, umożliwia samorealizację jednostki, a w skali kraju prowadzi do wzrostu gospodarczego.