Edytorial: Współczesne dyskursy edukacyjne - Kowalski, Mirosław; Pasierbek, Wit; Kowalska, Ewa (Horyzonty Wychowania, 2018)
Każda zmiana, także ta w obszarze edukacji, niesie w sobie pewien potencjał konflikto genny.Dyskurs publiczny (i naukowy), towarzyszący wprowadzanym zmianom, może potencjał ów uwolnić i stać się przestrzenią sporu, w którym ścierać się będą ze sobąodmienne narracje, różne sposoby interpretowania edukacyjnej rzeczywistośc i i  społ ecznegokontekstu jej funkcjonowania. Spór ten ma nierzadko nie tylko wymiar pragmatyczny,ale też i aksjologiczny. Obok pytań o to, w jaki sposób zmieniać edukację,pojawiają się bowiem również pytania podstawowe: Czym jest/powinna być edukacjawe współczesnym świecie? Jakie cele powinna realizować?