Kreatywność z perspektywy kognitywistycznej - Bremer, Józef (Horyzonty Wychowania, 2011)
W niniejszym artykule podajemy najpierw kilka krótkich określeń kreatywności i szkicujemy główne cechy wybranych teorii kreatywności. Następnie charakteryzujemy interdyscyplinarny zakres kognitywistycznych badań nad kreatywnością. W ich skład wchodzi z jednej strony filozofia i psychologia kreatywności, a z drugiej strony także jej badania w neuronaukach oraz w badaniach nad sztuczną inteligencją. Wskazujemy również na możliwość zastosowania teoretycznych analiz kreatywności w praktyce pedagogicznej (wychowawczej).The following article begins with the presentation of several short definitions of creativity and an outline of the main characteristics of selected theories of creativity. Next, the interdisciplinary range of cognitivist research into creativity is described. It encompasses philosophy and psychology of creativity on one hand, and on the other hand – the research conducted in neurosciences as well as in research on artificial intelligence. In addition, possible applications of the theoretical analyses of creativity in pedagogical (educational) practice are indicated.