Active Forms of Conducting European Studies: Experience, Analysis, Conclusions - Sysoieva, Svitlana; Lokshyna, Olena; Protsenko, Olena; Tryhub, Ilona (Horyzonty Wychowania, 2021)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest ocena skuteczności form aktywnych (quiz, one pager, world café, wizualizacja: mind mapping, interaktywny wykład-dyskusja) stosowanych w ramach studiów europejskich dla doktorantów w zapewnianiu jakości edukacji szkoły wyższej.PROBLEM I METODY BADAWCZE: Materiał empiryczny badań został zebrany za pomocą ankiety z bezpośrednim udziałem autorów. Respondenci zostali poproszeni o ocenę każdej z aktywnych form w skali Likerta od 1 do 5 punktów w celu uzyskania skali ocen dla każdej z aktywnych form.PROCES WYWODU: Główne kompetencje zawodowe i ogólne osób ubiegających się o stopień doktora (umiejętność analizowania, oceny i syntezy nowych i złożonych pomysłów; umiejętność zastosowania wiedzy w sytuacjach praktycznych; umiejętność pracy w zespole itp.) można rozwijać za pomocą aktywnych formy szkolenia.WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Badanie wykazało, że aktywne formy są skuteczne w rozwoju kompetencji zawodowych przyszłych doktorów.WNIOSKI, INNOWACJE I REKOMENDACJE: Aktywne formy są obiecujące w kształceniu doktorantów, zwłaszcza w nauczaniu złożonej wiedzy i kształtowaniu kompetencji przekrojowych. Nie mniej ważny jest wniosek o konieczności zastosowania zestawu metod, które łącznie zapewniają realizację pełnego zakresu zadań edukacyjnych.