Alternatywne sposoby opieki nad dzieckiem. Rozważania z perspektywy przepisu artykułu 20 Konwencji o Prawach Dziecka z 1989 roku - Prucnal-Wójcik, Marta (Horyzonty Wychowania, 2015)
Miliony dzieci na całym świecie są pozbawione środowiska rodzinnego. Dzieci te mają prawo do specjalnej ochrony i pomocy ze strony państwa. Prawną podstawę  tej ochrony stanowi przepis artykułu 20 Konwencji o Prawach Dziecka z 1989 roku, który nakłada na państwa obowiązek zapewnienia opieki zastępczej dzieciom pozbawionym opieki rodzinnej. Artykuł przedstawia cel i treść przepisu artykułu 20 Konwencji o Prawach Dziecka. Autorka skupia się na interpretacji najważniejszych terminów użytych w artykule, takich jak pojęcie „rodziny” oraz „pozbawienia dziecka środowiska  rodzinnego”. Analizuje również charakter i zakres zobowiązań państwa wobec dziecka żyjącego poza swoją rodziną. Analiza artykułu 20 dokonana została w kontekście prawnym. Poddano jej Travaux Préparatories artykułu 20, treść przepisu artykułu 20, wytyczne dotyczące alternatywnej opieki nad dziećmi uchwalone w 2010 roku, a także adekwatne postanowienia zawarte w Konwencji o Prawach Dziecka i innych relewantnych dokumentach prawa międzynarodowego oraz wybranej literaturze przedmiotu.