Adopcja drogą do rodzicielstwa i rodziny - Błasiak, Anna (Horyzonty Wychowania, 2015)
Zagadnienie adopcji stanowi przedmiot zainteresowania przedstawicieli nauk społecznych, zarówno teoretyków, jak i praktyków, od kilkudziesięciu lat. Celem niniejszego artykułu jest włączenie się w nurt refleksji naukowych z tego zakresu. Problematyka niniejszego artykułu koncentruje się wokół kompensacyjnych aspektów adopcji. Analizuje adopcję jako formę kompensacji sieroctwa społecznego oraz możliwość tworzenia rodziny i realizowania się w roli rodzicielskiej. Autorka analizuje wybrane czynniki kształtujące tożsamość rodziny adopcyjnej. Pod względem metodologicznym artykuł stanowi syntetyczny przegląd  literatury przedmiotu i jego konstruktywną krytykę.