Niekorzystne oddziaływanie komputera na zdrowie człowieka w wymiarze holistycznym - Potocka, Anna (Horyzonty Wychowania, 2009)
Nadmierne i niekontrolowane korzystanie z komputera i Internetu może negatywnie oddziaływać na zdrowie człowieka w jego wymiarze holistycznym. Nieprawidłowo używany sprzęt może nieść z sobą poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego należy rozpatrywać je w aspekcie całościowym. W holistycznym podejściu można rozróżnić: zdrowie fizyczne, zdrowie psychiczne, zdrowie społeczne oraz zdrowie duchowe, moralne.....