Edytorial: "Jak?" człowieczego ducha - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2007)
Może nieco zadziwić tytuł obecnego numeru „Horyzontów Wychowania”: „Jak” człowieczego ducha?, gdyż w swoim sformułowaniu jest trochę niekonwencjonalny. I słusznie, bowiemtakie było zamierzenie Redakcji – starać się zwrócić uwagę nato, w jaki sposób ten duch człowieczy, któremu poświęciliśmycały poprzedni numer czasopisma, realizuje się poprzez wytwórludzkiego intelektu, ale nie tylko. Okazuje się bowiem, że nie można do końca sprowadzić człowieczego ducha li tylko do subiektywności. On ujawnia się także w rzeczywistości extra nos: w świecie kultury, sztuki, dziejach historii, w nauce, technicei długo by wymieniać. Wszędzie, gdzie dostrzeżemy śladyludzkiego działania, tam odnajdujemy także jego ducha, który go inspirował i nim kierował, a który żyje. Jednakże trudno go opisać i przedstawić. Tym też trudniej uchwycić jego działanie,bo nie zawsze poznaje się go „po owocach”.W jaki sposób człowieczy duch ujawnia siebie? Jaka jestzależność, współzależność ducha człowieka od jego „ja”, jegopodmiotowości? Czy ów duch ma wpływ na moje jestestwo?