Człowiek - ciało przeżywające i uduchowiane - Kowal, Andrzej (Horyzonty Wychowania, 2015)
Malarze wyobrażali sobie świętych ze złotą, świetlistą aureolą nad głowami, która to aureola przenikała całe ciało świętego człowieka, jego przeżycia i jego czyny. Można sobie wyobrazić, że każdemu człowiekowi przyświeca nad głową taki krążek złoty, który stale towarzyszy jego ciału i jego przeżyciom.