Filozoficzne przesłanki intersubiektywności dialogiki aktów wychowania - Gara, Jarosław (Horyzonty Wychowania, 2007)
Problem intersubiektywności w filozofi i dialogu określany jestspecyficzną, dialogiczną przestrzenią „pomiędzy”. Można zatempowiedzieć, że to, co ludzkie, humanistyczny wymiar rzeczywistości,określany jest tu tym, co konstytuuje się i wydarza „pomiędzy”. Każde takie „pomiędzy” implikuje możliwość koniunkcji („i”) lub dysjunkcji („albo”) jako sposobów określenia tego, co znajdując się naprzeciw siebie, nadaje rzeczywisty sens bliskości i oddaleniu, zbliżeniu i dystansowi. Zalążki rzeczywistości „człowieka z człowiekiem” ukryte są więc „pomiędzy”, stąd wysnuwa się bowiem antropologiczna „osnowa” humanum, z której można utkać dialogicznie ufundowany ludzki świat....