Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka jako wartość konstytucyjna - Pyzik, Grzegorz (Horyzonty Wychowania, 2007)
Pojęcie godności człowieka jest terminem interdyscyplinarnym– teologicznym, fi lozofi cznym, etycznym, antropologicznym,a od połowy poprzedniego stulecia – także prawnym. Zapisyo godności człowieka znajdują się w dokumentach międzynarodowych czy przepisach prawodawstwa krajowego. Jednak początkowo idea godności człowieka nie znalazła odzwierciedlenia w obowiązujących aktach normatywnych, co związane było między innymi z „dominującą rolą pozytywizmu prawniczego”. Dopiero doświadczenia II wojny światowej  doprowadziły do powrotu koncepcji prawa naturalnego i spowodowały, że kategorię godności stopniowo umieszczano w zapisach konstytucji poszczególnych państw czy w dokumentach międzynarodowych. Można uznać, że godność osoby ludzkiej – obok pokoju, demokracji, państwa prawa, dobra wspólnego czy sprawiedliwości społecznej – stała się wartością konstytucyjną...