Metoda harcerska w wychowaniu - Hajduk, Łukasz (Horyzonty Wychowania, 2007)
W artykule 'Młodzież wobec wartości' Anna Błasiak pisze:Zachowanie i postępowanie młodzieży od zawsze było, jesti będzie obszarem zainteresowań ludzi dorosłych, bowiem młodepokolenie stanowi przyszłość społeczeństwa i zarazem jegoogromną szansę. Tymczasem dzisiaj wśród młodych ludzi dostrzegamy zjawisko apatii, frustrację, brak inicjatyw, kult konsumpcji, wycofanie z życia społecznego, pogardę dla etosupracy i autorytetów, co często prowadzi do dewiacji w wymiarzeindywidualnym i społecznym. Zjawiska te budzą niepokójludzi dorosłych.' Rzeczywiście powyższe zjawiska przypisane młodym ludziom nie są dzisiaj odosobnione i budzą niepokój. Zadaniem dorosłychjest zatem tak pokierować wychowaniem dzieci i młodzieży, aby zanurzeni w świecie wartości – potrafili dokonywać dobrych wyborów, by kierowani zaszczepionymi ideałami nie zatracili świata kultury tworzonego latami przez naszych przodków. Mimo licznych przemian społecznych i pułapek błędnie pojmowanej wolności nie pozostajemy bezradni. W  wychowaniu „do” i „przez” wartości wiele metod nadal zachowało swoją skuteczność. Jedną z nich jest – dzisiaj może trochę zapomniana, choć nadal żywa – metoda harcerska...