Praca a tożsamość - Mółka, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2015)
Przed kilku laty ukazał się numer „Horyzontów Wychowania”(4/2003) pod znamiennym tytułem Niepokoje tożsamości. Jegotematyka dotyczyła prób spojrzenia na zagadnienie tożsamościw odniesieniu do natury człowieka, kultury, religii, etyki, psychologii, pedagogiki. Zauważono, że tożsamość człowieka jest czymś dynamicznym i nie można jej raz na zawsze zdefiniować. Przeciwnie, wymaga nieustannego doprecyzowania i zdefiniowaniaodpowiedzi na pytania: Kim jest człowiek? Jakie jest jego miejscew otaczającym go świecie? Jaka jest jego relacja do drugiegoczłowieka? Warto zauważyć, że współczesne interpretacje tożsamości usiłują wyjaśniać procesy poszukiwania i osiąganialudzkiej tożsamości za pomocą takich pojęć jak historia rozwoju,koncepcja samego siebie, uprawnienia społeczne, tożsamość rólspołecznych, tożsamość społeczna, tożsamość osobista. Możnazatem mówić, że pojęcie tożsamości jest pojęciem kluczowymw antropologii opierającej się na psychologii, socjologii czypedagogice. W niniejszym numerze zamierzamy spojrzeć na odkrywanie i przeżywanie ludzkiej tożsamości z perspektywy pracy...