Práca v kontexte sociálnej filozofie - Kondrla, Peter (Horyzonty Wychowania, 2015)
Príspevok sa zameriava na skúmanie morálneho rozmeru práce.Sú hľadané odpovede na otázky, či je pre človeka práca povinnosťoualebo si slobodne volí, či bude alebo nebude pracovať. V kontexte týchto otázok sa príspevok snaží interpretovať prácu v kategóriách sociálnej filozofie akými sú právo na prácu spoločné dobro, vykorisťovanie, egoizmus. Cieľom príspevku je pochopenie transcendentného rozmeru práce v zmysle konania dobra pre iných a zároveň ako prostriedku pre dosiahnutie Nebeského kráľovstva.Autor omawia zagadnienie postawy moralnej wobec pracy. Poszukuje odpowiedzi na pytania, czy obowiązkiem człowieka jest pracować, czy praca stanowi jego wolną decyzję. Jednocześnie tekst skupia się na zrozumieniu pracy w kategoriach filozofii społecznej, jakimi są prawo do pracy, wspólne dobro, wykorzystywanie, egoizm. Celem artykułu jest wskazanie na konieczność trancendentnego rozumienia pracy, w którym jest ona środkiem do okazywania dobra względem innych, jak również do osiągnięcia królestwa Bożego.