Praca w integralnym wychowaniu - Mółka, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2015)
Artykuł ukazuje pracę jako istotny czynnik w odkrywaniu tożsamościi godności oraz w osiąganiu dojrzałości ludzkiej. Głównym celemjest zwrócenie uwagi na wychowawczą wartość pracy w odniesieniu doprocesu samowychowania oraz aktywności społeczno-kulturowej człowieka. Dlatego zostanie zaakcentowane zagadnienie pracy nad sobą oraz pracy na rzecz dobra wspólnego. Na przykładzie społecznika i pedagoga Mieczysława Kuznowicza będziemy starali się wskazać, w jaki sposób pomagać młodzieży w procesie usamodzielnienia i uspołecznienia oraz jak przygotować do wykonywania przez nią rzetelnie i uczciwie pracy i obowiązków. Podkreślimy, że podejście do problematyki pracy powinno również dla współczesnych stanowić ważny element wychowawczy w integralnym rozwoju człowieka oraz twórczym współtworzeniui funkcjonowaniu społeczeństwa obywatelskiego.