Niewykorzystany potencjał zawodowy osób 50+ na rynku pracy - G. Pikuła, Norbert (Horyzonty Wychowania, 2015)
Artykuł porusza tematykę zatrudnienia osób po 50. roku życiaw aspekcie starzenia się społeczeństwa polskiego. Niska aktywnośćzawodowa osób w wieku przedemerytalnym skutkuje słabym wykorzystaniem potencjału starszych pracowników. W kontekście zmian społecznych istotna staje się waloryzacja wszystkich grup wiekowych, które mogą wnosić swój indywidualny wkład w rozwój miejsca pracy.