The Entrepreneurial Profile of Students Participating in the Academic Entrepreneurship Source: Pilot Study Results - Jiménez Moreno, Juan Jose; Wach, Krzysztof (Horyzonty Wychowania, 2014)
Artykuł analizuje profil przedsiębiorczy grupy studentów uczestniczących w kursie z zakresu przedsiębiorczości. Celem tego pilotażowego badania była wstępna identyfikacja profilu przedsiębiorczego studentów, w tym ich profilu społeczno-demograficznego w odniesieniu do płci, wieku, narodowości oraz sytuacji rodzinnej. Artykuł przedstawia także postawy przedsiębiorcze badanych studentów w zakresie ich samooceny przedsiębiorczej, celowości oraz wykonalność podjęcia się działalności gospodarczej, a także zamiaru stworzenia firmy i postrzegania ryzyka. Badanie pilotażowe zostało przeprowadzone za pomocą metody ankietyzacji (kwestionariusz ankiety bezpośrednio skierowany do uczestników kursu), która była już z powodzeniem stosowana od kilku lat wśród analogicznych międzynarodowych grupach porównawczych.