Małgorzata Kozak, Prawo dziecka do edukacji. Założenia pedagogiczno-prawne i bariery realizacyjne, Wydawnictwo Biuro Rzecznika Praw Dziecka, Warszawa 2013, ss. 220. - Kusztal, Justyna (Horyzonty Wychowania, 2015)
Język pedagogiki oraz język prawny i prawniczy bardzo różniąsię od siebie. Sposób widzenia i opis rzeczywistości dokonanyprzez pedagoga i prawnika często są tak od siebie odległe, żenie sposób uzgodnić w miarę spójnych stanowisk...